hungarian Open

Season 2

Előtörténet

A 2. szezonban alapértelmezetten 8 csapat indulhatott automatikusan, az előző szezonban elért eredmény alapján. Az átigazolási időszak azonban igen eseménydús volt, az alábbiak szerint változtak a csapatok felállásai:

 
Please Select A Table From Setting!

Csapatfelállásának drasztikus változása miatt az iPon Team Horizon Reapers elvesztette automatikus bennmaradást érő helyét, így selejtezőn kellett részt venniük. Ezen kívül a csoportkör létszáma is megemelésre került, az előző szezonbeli 12 csapatról 16-ra, így összesen 9 csapat juthatott be a csoportkörbe.

 

Selejtezők

4 nyílt + 1 ötödik, pótselejtezőn juthatott be 9 csapat a bajnokságra. A nyílt selejtezőkről egyenes ágon 2-2 csapat, a pótselejtezőről pedig egyetlen trió örülhetett végén. A pótselejtezőkön az egyes selejtezők 3-4. helyezett csapatai vehettek részt, feltéve hogy másik selejtezőn nem jutottak tovább.

 

Nyílt selejtezők

Az első selejtező 2020. szeptember 5-én került megrendezésre, az utolsóra pedig 2020. szeptember 26-án. Ezt követte szeptember 27-én a pótselejtező

A selejtezőn továbbjutó csapatok (a selejtező nevére kattintva az adott kvalifikáció teljes párosítása is megtekinthető):

 
Please Select A Table From Setting!

Csoportkör

A csoport:

A selejtezők végeztével az élőben közvetített sorsolást követően az A csoportba kerültek:

⦁ DVTK Vikingek

⦁ iPon Team Horizon Reapers

⦁ Lost Crusaders

⦁ LvL Up Esport

⦁ RotateKappa

⦁ Salvo E-sports

⦁ Team Plague

⦁ Team Peculiarity

A csoportkör 2. fordulóját megelőzően a selejtezőről továbbjutó Chill(i) csapatát leigazolta a Salvo E-sports szervezete, így még az első fordulóban előbbi, ezt követően utóbbi csapat neve alatt versenyzett a csapat.

A bajnokságot megelőzően sokan ezt a csoportot tartották erősebbnek a B jelűnél, ez pedig az eredményeken is meglátszott. Előzetesen a Team Plague-et és a LvL Up Esportot tartották a legesélyesebbnek a csoportelsőségre, de az iTHR-t is annak tartották páran. A papírforma aztán már ott megdőlt, amikor a Chill(i) 3-1 arányban felülmúlta a csapatot az 1. fordulóban!

Így hamar eldőlt, hogy a csoportelsőségért legnagyobb eséllyel a Team Plague és a LvL Up Esport küzd. Ez igazolódott is, a legutolsó fordulóig mindkét csapat megnyerte az összes találkozóját, az egymás elleni mérkőzésükön ráadásul a LvL Up Esport állt előrébb a tabellán – ezt a párharcot azonban elvesztette 3-0 arányban, így a Team Plague végzett a nyolcas első helyén, a LvL Up Esport pedig a 2. helyre szorult vissza.

A 3-4. helyekért ellenben négy csapat is küzdött, az iTHR, a Lost Crusaders, a Salvo E-sports és a DVTK is. Az idő előrehaladtával a DVTK esélyei egyre inkább csökkentek, az iTHR pedig a 3. hely legnagyobb várományosává lépett elő. A csoportkörbeli bronzérmet meg is tudta szerezni utóbbi csapat, a 4. helyért ellenben a legutolsó mérkőzésig kellett várni – a Lost Crusaders ugyanolyan nyert/vesztett meccsaránnyal, pusztán azért tudta megelőzni az 5. helyen záró Salvot, mert az egymás elleni mérkőzésüket megnyerte a csapat. Így a selejtezőről bejutó, abszolút újonc csapat első szezonjában bejutott a rájátszásra.

Miután egyre halványabb esélye maradt a rájátszás elérésére, a DVTK és a Team Peculiarity csak a bennmaradásért, az osztályozó elkerüléséért játszott. Utóbbi csapat az addigi eredmények alapján erre is kevés esélye maradt, a DVTK pedig az utolsó fordulóban is úgy lépett pályára, hogy ezt még elérheti egy esetleges győzelemmel, ám ezt az esélyt elszalasztották, így osztályozóra kényszerült a csapat.

A RotateKappát a verseny indulását megelőzően is fix kiesőként tartották számon a szurkolók, ezt pedig nem is tudta elkerülni a gárda, egy párharc kivételével az összes szettüket 3-0-ra elveszítve, nyeretlenül zárt a csapat az utolsó helyen.

 

B csoport

A B csoportban így az alábbi nyolc csapat vehetett részt:

⦁ Civis Clutchers

⦁ First Light

⦁ Future Gaming

⦁ Illés Akadémia Spirit

⦁ MTK Budapest

⦁ Necrotic Esport

⦁ None

⦁ Pécsi MFC

Előzetesen sokan már várták az 1. szezon bajnoki döntőjének visszavágóját, az MTK Budapest és a Necrotic párharcát, ezt pedig a csapatok is igazolták, ugyanis fej-fej mellett tapadtak egymásra a tabella élén, mindkét csapat veretlenül állt az utolsó fordulóig. Az egymás elleni szett viszont bár mutatott játékban ugyanolyan szoros, eredményben már egyoldalú lett, az MTK Budapest 3-0-ra nyert, így a csoportjuk élén zárt, a Necrotic pedig a 2. helyre kényszerült.

A csoport többi csapata, a körbeverések következtében hasonló esélyekkel küzdött a 3-4. helyekért. Többször is folyamatosan váltakozott, hogy melyik csapat erre a legesélyesebb, a végjátékban az Illés Akadémia volt ez a csapat, ám az eredmények számukra kedvezőtlen alakulása miatt a Pécs zárt a csoport 3. helyén, az Illés Akadémia Spirit pedig a 4. helyen.

Ez viszont azt jelentette, hogy a Future Gaming, a First Light, a None és a Civis Clutchers inkább az automatikus bennmaradást jelentő helyért, de minimum a kiesés elkerüléséért játszik. A First Light elleni győzelmét követően a Civis Clutchers is esélyessé lépett elő, a kritikus fontosságú mérkőzéseiket pedig nem tudták megnyerni többek között a Pécs, és a None ellen, így ők zártak a csoport utolsó helyén. Az előző szezonban pedig bár mindkét csapat az 5-6. helyen zárt, a Future Gaming – First Light mérkőzésen az volt a tét, hogy melyik csapat maradhat bent osztályozó nélkül, ez előbbi gárdának sikerült, így a First Light osztályozóra kényszerült. A None óriásit hajrázott a bajnokság végén, hajszállal kapott csak ki az Illés Akadémiától, és legyőzte a bennmaradó Future Gaminget is, az osztályozót így se tudták elkerülni.

 
#Csapat neveSzettekMeccsek+/-Továbbjutás
1.Team Plague
7-021-2+19Négyes Döntő
2.LvL Up Esport6-118-3+15Rájátszás, felső ág
3.iTHR4-314-10+4Rájátszás, alsó ág
4.Lost Crusaders4-312-10+2Rájátszás, alsó ág
5.Salvo E-sports4-313-11+2Bennmaradás
6.DVTK2-56-15-9Osztályozó-
7.T. Peculiarity1-65-18-13Osztályozó
8.RotateKappa0-71-21-20-
#Csapat neveSzettekMeccsek+/-Továbbjutás
1.MTK Budapest7-021-0+21Négyes Döntő
2.Necrotic Esport6-118-7+11Rájátszás, felső ág
3.Pécsi MFC4-314-140Rájátszás, alsó ág
4.Illés Akadémia Spirit4-314-15-1Rájátszás, alsó ág
5.Future Gaming2-512-16-4Bennmaradás
6.First Light2-510-16-6Osztályozó
7.None2-510-18-8Osztályozó
8.Civis Clutchers1-67-20-13-

Rájátszás

A rájátszáson a csoportok 2-4. helyezettjei vehettek részt, a 2. helyezettek ellenben egyből a felső ági döntőben, míg a 3-4. helyezetteknek az alsó ági negyeddöntő jelentette a rajtot, az egyik csoport 3. helyezettje pedig a másik csoport 4. helyezettjét kapta.

Elsőként az iTHR az Illés Akadémia Spirit ellen csapott össze, ahol előbbi csapat magabiztos játékkal 3-0 arányú előnyre tudott szert tenni, innen azonban szépíteni tudott a Spirit 3-2-re. A hatodik meccsen azonban ismét az iTHR nyert, így ők jutottak tovább.

A másik mérkőzésen a PMFC és a Lost Crusaders küzdelme kiegyenlített játékot hozott, az első két mérkőzés is hosszabbításban dőlt csak el, és bármikor is szerezte meg a vezetést bármelyik csapat, szinte azonnal jött az egyenlítés a másik részéről. Mindkét mérkőzést azonban a PMFC nyerte meg, 2-0-s előnye tudatában pedig magabiztosabbnak tűnt a csapat, amely végül további két győzelemmel 4-0 arányban jutott tovább.

Az alsó ági elődöntőben így az iTHR ellenfele a PMFC lett. Az iTHR az Illés ellen látott domináns játékát a Pécs ellen is tudta folytatni, amely bár nagy erőt mozgósított ellenfele játékának hatástalanítására, ezt kevés siker követte. Becsülettel küzdött a baranyai alakulat, de az iTHR 4-0-ra nyert, így bejutott az alsó ági döntőbe.

A felső ági döntőben a LvL Up Esport mérkőzött meg a Necrotic-kal. előzetesen is kiegyenlített mérkőzésnek ígérkezett ez a párosítás, ezt igazolták is a játékosok, ugyanis az első mérkőzésen csak egy gól született, a másodikon és harmadikon ráadásul hosszabbítás döntött. A harmadik mérkőzést követően a Necrotic vezetett 2-1-re, amely nagyobb iramra kapcsolt a negyedik meccsen, ezzel pedig a LvL Up nem tudott mit kezdeni, 3-1-es előnyben pedig nyugodtabb lett az előző szezon ezüstérmese. Az ötödik meccs is az övék lett, így ők jutottak tovább harmadik csapatként a Négyes Döntőre.

Az addig látottak alapján az iTHR nagy esélyekkel indult a LvL Up ellen, az első két mérkőzést meg is nyerte. Ezt azonban a LvL Up kiegyenlítette, így négy meccs után 2-2 volt az állás. Ezt követően mindkét csapat biztonságibb játékra rendezkedett be, a döntő pedig végül hetedik meccsig húzódott, ahol sokáig tartotta magát a döntetlen, de végül a LvL Up Esport örülhetett a végén 4-3 arányban, velük egészült ki a Négyes Döntő mezőnye.

 

Osztályozó

Az osztályozón az A csoportból a DVTK és a Team Peculiarity, míg a B csoportból a First Light és a None vett részt.

Elsőként a DVTK és a None mérkőzött meg, ahol egyik csapat sem tudott a másik fölé kerekedni huzamosabb ideig, amikor az egyik tűnt dominánsabbnak, tudott rá kontrázni az ellenfél. A végére aztán a DVTK nagyobb fokozatra kapcsolt, így kiharcolta a továbbjutást 4-2 arányban.

A másik elődöntőben a First Light játszott a Team Peculiarity-vel. Előzetesen ugyan a First Light tűnt esélyesnek, mindebből semmi se látszódott a pályán, a Team Peculiarity végig összeszedettebbnek és koncentráltabbnak tűnt, amely megérdemelten nyerte meg végül a mérkőzést 4-0-ra.

Az alsó ági elődöntőben így a First Light lett a None ellenfele. A csoportkörös párosításukat követően a First Light 3-0-ra nyert, itt viszont nem volt annyira egyoldalú a szett, 1-1-re állt két meccs után. A folytatásban ugyanúgy szoros játékot láthattunk, de mindig a First Light került ki győztesként, így a None lett az első kieső, a First Light pedig életben maradt.

Elsőként viszont a DVTK mérkőzött meg a Team Peculiarity ellen. A csoportkör során a DVTK magabiztos játékkal 3-0-ra nyert, a First Light elleni játéka alapján viszont jogosan gondolhatták a nézők, hogy nem fog 0-ra nyerni a DVTK, végül azonban így történt, rendkívül magabiztos játékot nyújtott a diósgyőri csapat, nehezen találta erre az ellenszert a Team Peculiarity, nem is sikerült nekik, így lekényszerült a csapat a vesztes ágra.

Az alsó ági döntőben újból összecsapott tehát a Team Peculiarity és a First Light. Ez a párharc nem volt olyan egyoldalú, mint a felső ági mérkőzésük, óriásit küzdött mindkét csapat, az öt mérkőzésből három is hosszabbításban dőlt el, összesítésben azonban a Team Peculiarity 4-1-re nyert, így ők maradtak bent, a First Light pedig miután az előző szezonban 5-6. helyen zárt a csapat, kiesett.

 

Négyes Döntő

A bajnoki címért végül az MTK Budapest, a Team Plague, a Necrotic Esport és a LvL Up Esport csaphatott össze.
Elsőként az MTK csapott össze a LvL Uppal. Bár az MTK esélyesebb csapat volt előzetesen, a LvL Up nem adta olcsón a bőrét, két ízben hosszabbításra is kényszerítette a címvédőt, összesítésben viszont 4-0 arányban az MTK nyert.
A Team Plague és a Necrotic küzdelme ellenben parázs játékot hozott, a Necrotic álomszerűen kezdett, a bajnokság egyik legszebb találatát is ők szerezték meg. 0-2-es hátrányát követően megrázta magát a Team Plague, amely két szoros mérkőzésen kiegyenlítette a szettet, majd ezt követően végül meg is nyerte azt 4-2 arányban.
Így az alsó ági elődöntőben a Necrotic és a LvL Up lépett pályára. A Necrotic a Team Plague ellen látott formáját át tudta menteni ere a mérkőzésre is, amellyel eleinte nem tudott mit kezdeni a LvL Up, később viszont belejöttek a játékba. A harmadik mérkőzés talán örökre emlékezetes marad, ugyanis egy 10:35 hosszú hosszabbítást is játszottak a felek. A Necrotic végül 4-1 arányban nyert, így továbbjutott.
A felső ági döntőben így egy olyan párosítás jött össze, amelyet a legjobban várt mindenki már a szezon eleje óta: MTK vs. Team Plague. Egyik csapat sem tudta huzamosabb ideig dominálni a játékot a másik ellen, ezt az is bizonyítja, hogy négy mérkőzés is hosszabbításban dőlt el, és ezen kívül is csak egyszer született 1 gólosnál nagyobb különbségű győzelem. Ám végül olyan történt, amire még soha nem volt példa: az MTK Budapest ugyanis 4-2 arányban vereséget szenvedett, 3v3 versenyeken elsőként, a Team Plague pedig a felső ágról jutott be a Nagydöntőbe.
Az alsó ági döntő így azt jelentette, hogy az előző szezon arany és ezüstérmese csap össze, a vesztes pedig bronzérmesként zárja a küzdelmeket. A vereség által okozott sokkot igyekezett kihasználni a Necrotic, amely vezetést is szerzett az első és a második mérkőzésen is, ám mindkettőt védelmi hibákat kihasználva kiegyenlítette az MTK, a hosszabbításokban pedig megnyerte a meccseket. Szettbeli 2-0-s előnye pedig nem csökkent tovább az MTK-nak, sőt inkább csak nőtt – 4-0 lett az alsó ági döntő végeredménye, a Necrotic így bronzérmes lett, az MTK pedig készülhetett a visszavágóra a Team Plague ellen.
Itt jobban is kezdett a csapat, a Team Plague játékán kevésbé letetett látni azt a koncentrációt, mint előtte. Az MTK ezt jól kihasználta, 3-0-ra is vezetett már a szettben, és úgy tűnt, hogy bracket resetre kerül sor. A Team Plague azonban megrázta magát, és hiába voltak ilyen nagy hátrányban, visszahozták a grand finalt 3-3-ra, így egy meccsen múlt, hogy lesz-e bajnokavatás, vagy nem. Az idegőrlő hetedik meccsen az MTK tudott nyugodtabb maradni, így ők nyerték meg ezt a Bo7-et – érkezett így egy újabb.
A bracket resetben még magabiztosabbnak tűnt az MTK, a Team Plague nehezen indította az újabb párosítást, a második-harmadik mérkőzésen ellenben óriási ellenállást tanúsítottak, és úgy tűnt, hogy vissza tudnak jönni a szettbe. Az MTK újabb 3-0 arányú előnye azonban már sok volt a Plague-nek, a negyedik meccset is az MTK nyerte, így a csapat megvédte a címét a Hungarian Openen, ebben a szezonban is ők zárták aranyéremmel a küzdelmeket.

HelyezésCsapatJátékosok
1. hely
(Bajnok)
MTK BudapestCokeHUNmsh7Negsyrichmond
2. hely
(Ezüstérmes)
Team PlagueGogiMateosPyr0MarK.M1LAN
3. hely
(Bronzérmes)
Necrotic EsportBencyNrBPat.trolley
4. hely
(Bennmaradás)
LvL Up EsportIcemanShadixStormTiraMISU
5. hely
(Bennmaradás)
iPon Team Horizon ReapersHorvinhoSpectraZeNeDaR
6. hely
(Bennmaradás)
Pécsi MFCheavyltonracsni28Szegatehenke4
7-8. hely
(Bennmaradás)
Illés Akadémia SpiritKranchYGalmatoxŁCDFLITI10
Lost CrusadersBlx.DolsabKyieVRoyson
9-10. hely
(Bennmaradás)
Salvo E-sportsHeadHUNterZFl0wSlasHy50You
Future GamingLike Mike STHMasterThread690proXiiwinterzox.
11. hely
(Bennmaradás)
DVTK VikingekDaem0nXLDeltaJozsikahh.
12. hely
(Bennmaradás)
Team PeculiarityMadiMakosSusziXzekev
13. helyFirst LightkramKriszcsönmaixYRambopárki
14. helyNoneAdrian95KyoR1C$1Segue
15-16. helyRotateKappaBensaiGBREmperor WindTatas
Civis Clutchers5Million4EACTNDaruMester01Nawy

2021. Hungarian Rocket League Tournaments